tirsdag 10. januar 2012

Skulpturlandskap Eidsvåg

Noe på vei opp i fjæra?
Husker du Skulptur-landskap Nordland? Kunstprosjektet der mange ulike kunstnere laget skulpturer som ble satt ut i alle kommunene i Nordland Fylke? Da jeg kjørte hjem fra Eidsvåg sentrum i dag, så var det et fantastisk skue utover Langfjorden. Fjæresteinene lå der som skulpturer i sanden - det var lavvann og nesten en kunstnerisk opplevelse!Skulpturlandskap Nordland er en internasjonal kunstsamling som ble bygget i perioden 1992-98. Det var Nordland fylkeskommune i samarbeid med de deltagende kommunene som sto i spissen for prosjektet. Kunstverkene ble plassert i landskapet i 32 kommuner, i tillegg til en skulptur i Troms. Bak kunstverkene sto det 18 kunstnere fra like mange forskjellige land.

Havmannen - av Antony Gormlay.
Foto av Vegard Moen
Fjæresteinene i Eidsvåg minnet meg spesielt om et verk - Havmannen av den engelske kunstneren Antony Gormley. Havmannen står i Ranfjorden ca. 15 m fra strandkanten. Vannflaten følger tidevannets forandringer, og i det vannet står på det høyeste, når det opp til figurens lår. Skulpturens plassering er også definert gjennom dens relasjon til tettstedets struktur - akkurat som fjæresteinene i Eidsvågen fikk noe skulpturelt over seg der de lå - med Langfjorden utover og samtidig nærheten til Eidsvåg. Jeg så for meg mange skikkelser som kom inn fra havet og var i ferd med å reise seg og gå innover jordene og frem til oss som bor her. Nesten litt skummelt! 

To som venter...
Uansett er det flott! Tenk å ha et så flott syn hver dag! Noen ganger tror jeg vi ikke klarer å sette pris på naturen rundt oss. Vi haster forbi, alltid på farten og ja, vi har jo sett det før! Kanskje må det av og til noen utenfra til å minne oss på hvilke perler vi har rett utenfor stuedøren vår. Hele Romsdalen er full av fantastisk plasser, bare vi tar oss tid til å se, å nyte. Skal følge litt med inne ved bukta hver gang jeg kjører forbi - kanskje det er havmenneskene som kommer på besøk? 

Vil du se mer av Skulpturlandskap Nordland? Det finner du her

1 kommentar:

  1. Kjempeflott. Gleder med til du skal ha styremøte på prestegarden.

    Ser deg på torsdag

    Astrid

    SvarSlett